Att resa med sin hund

En hund är inte bara ett djur, utan för många är det en del av familjen och kanske till och med en bästa kompanjon. Det är därför inte konstigt att vilja ta med sin hund när det är dags för semester eller när man skall resa utomlands. Som hundägare bör man dock känna till vad som gäller vid utlandsvistelse och säkerställa att man följer de riktlinjer som finns för att både kunna ta ut och ta in sin hund i Sverige.

Vad skall man tänka på?

Det finns vissa krav som måste vara uppfyllda, såsom giltigt vaccin mot rabies, hunden måste vara id-märkt, det skall finnas ett giltigt EU-pass för sällskapsdjur samt bör downloadman anmäla hunden hos tullen så att man inte riskerar krångel när man kommer tillbaka till Sverige.

Som hundägare bör man alltid kontakta landets ambassad för att veta om något speciellt gäller för att ta in hunden i landet. Det kan nämligen skilja sig åt mellan länderna. Vidare bör man också tänka på att samtliga hundar inom EU skall ha ett mikrochipp för igenkänning. Detta infördes som krav för samtliga hundar registrerade efter 3 juli 2011. Det är också tryggt att registrera sin hund vid Svenska Kennelklubben då de samarbetar med Europenet som har ett samlat register över alla europeiska hundar. På så sätt, om olyckan skulle vara framme och din hund springer bort, så finns en gemensam plattform för alla djur hem, veterinärer och poliser som registrerar alla bortsprungna hundar.

När det är dags att åka hem från semestern eller resan och man skall föra in hunden igen i Sverige bör man alltid tänka på att det finns sjukdomar i andra länder som inte finns i Sverige. Även om hunden uppfyller de regler som finns för in- och utförsel, bör man säkerställa att hunden upplevs normal, alert och frisk. Vissa sjukdomar kan även smitta oss människor och det är därför mycket viktigt att vara medveten om detta.

 

Comments are closed.