Att tävla med sin hund

Idag är det mycket populärt att tävla med sin hund och det finns flera olika tävlingsformer och sporter. Vissa tävlingar handlar om utseende eller specifika egenskaper medan andra handlar om lydnad, samarbete och smidighet.

Agility

Detta är en hundsport som växer mer och mer för varje år. Agility går ut på att hund och förare skall ta sig igenom en viss hinderbana på kortast möjliga tid. Idag finns det flera kurser i agility där man både som förare och hund får utveckla sin smidighet och snabbhet. Hinder som kan förekomma på banan ärdog-707002_960_720 gungbräda, däck, balansbom, säck eller kanske en tunnel. Detta varierar mellan tävlingarna. Hunden skall inte göra några misstag och snabbast tid vinner. Denna tävling var från början tänkt som underhållning i pauserna vid hundutställningar. De blev en riktig publiksuccé då man verkligen kunde se hur roligt både föraren och hunden hade det när de genomförde hinderbanan. Det blev en officiell hundsport 1987 och är idag en av de absolut populäraste hundsporterna.

Freestyle

Detta är en av de yngsta hundsporterna men en som också blir allt mer populär. Tävlingen går ut på att man som förare och hund tillsammans gör olika konster och akrobatiska övningar till utvald musik. Som namnet anger har man stor frihet i vad som skall genomföras och man får vara så kreativ och originell som man vill under framträdandet. Det viktiga är att det syns att det finns ett samarbete mellan hund och förare, att uppträdandet är glädjefyllt samt att hunden lyssnar på signaler.

Lydnadsprov

Detta är en hundsport som funnits under en längre tid och har som syfte att testa din hunds lydnadsförmåga. Man kan exempelvis testa om hunden sitter kvar när man som förare lämnar platsen, om hunden lyssnar på Sitt, Ligg eller Tass, eller om den följer föraren i olika vändningar. Detta är sådant som testas och går ut på att mäta hundens förmåga att ta in kommandon och följa kommandot på rätt sätt. Det gäller att ha ett välfungerande samarbete mellan hund och förare.

 

Comments are closed.