Om att vara hundägare

Att vara hundägare innebär att man har en vän för livet, för en hund är inte bara ett djur utan har ett sinne som är få förundrat. Men att vara hundägare innebär också ett stort ansvar. Man måste ta hand om sin hund, sköta om daglig skötsel, hantera olika vaccin, ge rätt mat, motionera och ge kärledownloadk. Det är precis som att ta hand om en annan person, vilket så klart är ett ansvar att bära.

När man väljer att köpa en hund måste man se till så att allt är i sin ordning: att den har tagit samtliga vaccin, att den genomgått veterinärbesiktning och helst skall den även ha någon typ av ID märkning. För nya hundar är detta idag obligatoriskt i Sverige. När man väljer vilken hund man skall köpa är det bra att ha lite information om vad rasen kräver, så att detta matchar ens tillvaro och dagliga liv. Har man exempelvis en väldigt aktiv familj som gillar sport kan en hund som också kräver mycket motion vara en bra idé. Tänker man sig istället att man skall dela lugna stunder och gå promenader med hunden så passar antagligen en hund som har ett lugnare temperament och energinivå.

Att köpa hund innebär även en hel del ökade kostnader. Man måste vara beredd på att köpa foder eller lära sig vad en hund behöver för näringsvärden och tillaga därefter. Detta kräver utbildning och kunskap eftersom vad människan behöver som näring skiljer sig markant från hundars behov. Vidare skall man också tänka på den motion som hunden kräver och då menar man inte bara den fysiska aktiviteten utan också all aktivitet som krävs för hundens hjärna. Olika lekar leder till en mer alert, pigg och glad hund. Många aspekter som alltså bör tas i beaktande innan man väljer vilken hund som är rätt för det liv man lever.

 

Comments are closed.