Om rasen Golden Retriever

Golden retriever härstammar från hundrasen apporterande fågelhund. Den kommer ursprungligen från Storbritannien och rasen Retriever finns i fem olika kategorier. Golden retriever kallas i vanlig form endast för Golden och utsågs mellan 2012 och 2013 till världens femte populäraste hundras, medan den i Sverige fick en tredje placering. Detta kan vara ett resultat av rasens mycket vänliga temperament och starka vilja att göra rätt och vara till lags. Det är en hund som främst används som sällskap men som har en väldigt stark intelligens och kan göra många olika saker. Därför används rasen ävgolden-retriever-932438_960_720en i arbete och till olika uppgifter som kräver stort ansvar.

Retriever har historiskt funnits i 4 olika pälsvarianter. Förutom att den fanns i svart och leverbrunt, vilket än i dag är vanligt, fanns den även i gult och vitt. Vitt var något som ansåg mycket annorlunda och dog så småningom ut. Man anser att rasen Golden retriever kom till runt 1868 när en gul Wavy coated retriever parades med en Tweed Water spaniel. Men det är först när man väljer att även korsa rasen med St. Johns Dog som det officiella ursprunget blir till. Vidare har rasen även korsats med settrar samt sandfärgad blodhund. Det var först 1903 som rasen Golden retriever registrerades som en Retriever av brittiska kennel klubben, och kunde då anges som Golden eller Yellow. Att ha en egen klass inom hundutställningar skedde dock först under 1908 och 1913 erkändes rasen som en egen ras med en egen klubb i Storbritannien.

Hundrasen användes i början främst som apporteringshund som skulle jaga änder, fälthöns eller annat småvilt. I Sverige marknadsfördes hundrasen starkt efter andra världskriget och den blev då en mycket populär familjehund. Den fungerar även mycket bra som ledarhund, assistanshund och narkotikahund. Inom olika sporter så som agility, bruksgrenar och lydnad har Golden retrievers oftast fina framgångar.

 

Comments are closed.