Schäfer – en mångsidig och lojal hund

Schäfern är utan tvekan en av världens mest populära hundraser. Med sitt vänliga ansikte, arbetsamma sätt och tillgivna personlighet så är det inte alls särskilt konstigt att den är älskad av så många. Rasen utvecklades först i Tyskland omkring år 1900 för att valla får och den gör jobbet riktigt bra. Sedan dess har den även använts inom massor av andra områden med väldigt stor framgång. Populariteten bara ökar, och Schäferklubben strävar efter att informera om denna fantastiska, men krävande ras, samt föra samman alla möjliga schäferälskare runtom i landet.

Krävande men tillgiven

En blogg om hundar ser till att du får tillgång till all information du kan tänkas behöva för att själv kunna välkomna en hund in i ditt hem. När det gäller just schäfern finns det en hel del viktiga saker att tänka på, som exempelvis temperament och energinivå. Schäfern är en brukshund rakt igenom och kräver daglig stimulans, både mental såväl som fysisk. Som den tredje smartaste hundrasen i världen är det inte så konstigt. Den tycker om att få arbeta och kan bli rastlös om den är stilla för länge. Den är också väldigt tillgiven och skyddar sin familj, men kan p.g.a. detta ibland vara reserverad mot främlingar.

Flera olika arbetsområden för schäfern

Rasens popularitet i till exempel USA sköt i höjden efter att filmhunden Rin Tin Tin slog igenom, men det är inte det enda jobb en schäfer gör bra. Schäfern används ofta som räddningshund, spårhund, polis- och militärhund, vakthund, samt vallhund och allround-arbete. Det är en utmärkt familjehund med stark beskyddarinstinkt, vilket gör den trofast och kärleksfull men dessa egenskaper är också beroende av hur hunden tränas. En väluppfostrad, socialiserad schäfer är en lugn schäfer, medan en som inte får den stimulans den behöver lätt blir rastlös och ibland till och med destruktiv. Med rätt omständigheter och bra engagemang blir schäfern en lojal följeslagare utan dess like.

Schäfern är älskad och populär världen över

 

Comments are closed.