Vanliga raser som används som ledarhundar

OssbyliganLedarhundar är en mycket speciell typ av hund. Till skillnad från vanliga husdjur är ledarhunden en arbetande hund. När den får på sig selen tar den också på sig en yrkesroll. Detta vet hunden själv om, och därför krävs det en viss ras som är ansvarstagande och har lätt att kontrollera sina impulser. En ledarhund får inte ge utlopp för lek- och jaktinstinkter under tiden den är i tjänst. Labrador, Golden Retriever eller Schäfer är tre raser som tycker om att jobba för människor. Därför är det oftast dessa som klarar av hela utbildningen till arbetet som ledarhund.

Hård träning för ledarhundar

Alla hundar som jobbar med synskadade ägs faktiskt av Synskadades riksförbund. Det är genom denna organisation som en synskadad kan ansöka om att få en ledarhund som hjälpmedel i vardagen. Eftersom alla hundar tillhör organisationen är de också noggrant kontrollerade och utbildade för att klara av jobbet med en synskadad husse eller matte. En ras som har kampinstinkt eller jaktlust faller bort – egenskaper som annars uppmuntras i hundavel. Samtidigt måste rasen vara orädd och trygg i sig själv för att säkert navigera genom trafik och folkmassor. Hunden får inte heller distraheras enkelt av ljud, lukter eller uppmärksamhet från andra människor runt om. Läs mer om hundarnas olika egenskaper på ashantez.se.

Ledarhund och synskadad i synkront samarbete

Det är inte heller alla synskadade som blir godkända för att ha en ledarhund. När hunden anländer till sin nya husse eller matte är den inte helt färdigtränad, den sista finslipningen handlar nämligen om att fungera med just den personen som den ska leda. Det ställs krav på alla som får en ledarhund tilldelad till sig. Hunden ska kunna få springa fritt och leka och man ska ta med hunden ut på promenader flera gånger dagligen och inte bara när man själv har behov av det. Hunden kräver och förtjänar dessutom kärlek och lite avkoppling emellanåt också.

 

Comments are closed.